TCG ALENA GmbH.
Thermo-Chemical Gasification and Alternativ Energy Applications GmbH.
... Mindig egy lépéssel a Világ előtt!
Nyelvek Kezdőlap Bemutatkozás Történelem Elméleti alapok A technológia Projektek Fotóalbum Ismertetők Referenciák

Elméleti alapok


A TCG berendezésekor követett alapelvek
 1. Legyen alkalmas bármilyen karbon tartalmú anyagból syngas előállítására,
 2. Energiamérlege - még a gyenge minőségű input anyagok esetén is - legyen pozitív,
 3. Zérus, vagy zérus közeli légnemű és cseppfolyós emisszióval működjön,
 4. A szilárd emissziós anyaga környezetsemleges legyen, tehát deponálása ne követeljen meg különleges eljárásokat és körülményeket,
 5. Legyen a rendszer alkalmas a kommunális hulladék és a szennyvíziszap bakteriológiai semlegesítésére,
 6. Szigetüzemként legyen üzemeltethető, külső energiát a főfolyamatokhoz ne kelljen a rendszerbe bevinni,
 7. A termék syngas legyen alkalmas a cseppfolyósító berendezések input anyagaként, metanizáció nélküli felhasználásra.A syngas nyersanyag, és késztermék relációi


Ezen alapelvek, és célok mentén született meg az un. Thermo-Chemical Gasification Technology” – a „TCG-UC System”, /a továbbiakban: TCG berendezés/ mely hosszú tesztek, s mérések után mára folyamatos üzemben áll az USA-ban, és működik kiváló eredménnyel.

A berendezés kifejlesztésében és a szakmai megvalósításában aktívan részt vett az USA egyik legjobb, legelismertebb műszaki felsőoktatási intézménye, és egy bionergetikával foglalkozó szakértő cége, amelyek végig követték a berendezés létrejöttét, és részletes jelentést kaptak műszaki-technikai paramétereiről és a megvalósítást követően az üzemszerű működés ellenőrzésében is részt vettek. A berendezés megvalósítását követően független egyetemi, állami vizsgálatok sora igazolta vissza a berendezéssel kapcsolatosan megfogalmazott elvárásokat és a tervezett működési paramétereket.

A TCG berendezés output anyaga

Az eljárás végterméke egy hidrogént, szén-monoxidot, szén-dioxidot és metánt tartalmazó (H2, CO, CO2, CH4) éghető gáz, az úgynevezett szintézisgáz, amely a fűtésre, energiatermelésre, hidrogén előállításra, valamint olyan elsődleges fontosságú folyékony üzemanyagok gyártására használható, mint, az etanol, metanol, bio-diesel, vagy repülőbenzin

A Villamos áram és a cseppfolyós végtermékek előállításához kiegészítő berendezések telepítése szükséges

Villamos áram
Villamos áram termelés esetén a tiszta szintézisgáz gázturbinákba/gázmotorokba kerül, így igen nagy mennyiségű (akár több tíz MW) elektromos áram termelésére fogható, kiemelkedő rentabilitás mellett, tekintettel arra, hogy az output anyagok döntő része - hulladékok - kvázi ingyen vannak, sőt átvételükért jelenős összegeket /átvételi ár/ is fizetnek.


A gázturbinák által leadott jelentős hőmennyiség (akár több tíz MW) is a megfelelő feltételek és igények megléte esetén szintén felhasználható.

Cseppfolyós szénhidrogén /Metanol, etanol, Bio-diesel, repülőbenzin, stb./
További lehetőség, hogy a szintézisgáz további feldolgozása un. Fischer-Tropsch (FT) szintézis útján dízelolajjá, kerozinná, metanollá, etanollá, szintetikus nyersolajjá stb. alakítjuk.

Minden szakértői vizsgálat, majd a tényleges üzemelés eredményei is azt mutatták, hogy a jelenleg piacon lévő berendezések közül a Thermo-Chemical Gasification Technology” – a „TCG-UC System” képes a karbon tartalmú anyagok, kommunális hulladékok, szennyvíziszapok, s szenek:

 • legköltséghatékonyabb módon történő ártalmatlanítására, felhasználására,
 • napi kb. 250, 500 tonna - az optimális működés miatt a vegyes üzemeltetés ajánlott – száraz input anyagot igényel, de megfelelő parametrizálás mellett egyfajta input anyaggal is üzemeltethető,
 • nulla emissziós berendezés, nincs CO2 és folyékony szennyezőanyag kibocsátása,
 • jelentős mennyiségű villamos áram, s hő termelésre képes ( több tíz MW!!),
 • moduláris egységekből épül fel, könnyen telepíthető, áttelepíthető,
 • nem igényel, semmilyen komoly egyéb (infrastrukturális, közmű stb.) beruházást,
 • megfelelő input anyag bevitele esetén folyamatos, önfenntartó üzemmódra képes.